Beschermingsbewind

Neem gerust contact met ons op, samen kijken we of bewind bij jou past.

Beschermingsbewind door SBB Zomerland

Bij Stichting Bewindvoering en Beheer (SBB) Zomerland kun je terecht voor beschermingsbewind als je tegelijkertijd ook een zorgindicatie hebt (Wet langdurige zorg,of Wet maatschappelijke ondersteuning).

Wat is beschermingsbewind?

Als je achttien jaar of ouder bent, ben je volgens de wet meerderjarig. Je moet zelf al je geldzaken regelen. Als dat niet (of niet meer) lukt, bijvoorbeeld door een verstandelijke of lichamelijke beperking of je overziet het niet meer omdat je veel schulden hebt, dan kun je de rechter vragen om een bewindvoerder te benoemen. Je bewindvoerder helpt je om je geldzaken weer op orde te krijgen. Je geld en je overige bezittingen worden door de rechter onder bewind gesteld en zijn daarmee beschermd. De rechter controleert ieder jaar of je bewindvoerder je geldzaken goed beheert.

Wie kan bewindvoerder zijn?

Je bewindvoerder kan een familielid, vriend of kennis van je zijn. De rechter kijkt of deze persoon geschikt is om tot bewindvoerder te worden benoemd. Je kan ook aan een professionele bewindvoerder zoals SBB Zomerland vragen om je te helpen. Een professionele bewindvoerder moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Het is goed om te weten dat SBB Zomerland aan alle eisen voldoet.

Wie kan beschermingsbewind aanvragen?

Je kan zelf aan de rechter vragen om bewind in te stellen. Je partner, je familieleden, je voogd (als je nog geen 18 bent), je mentor of de zorginstelling die je begeleidt of verzorgt mogen ook een verzoek indienen. In speciale gevallen kan ook de officier van justitie of de burgemeester van je woonplaats verzoeker zijn.

Hoelang duurt beschermingsbewind?

In principe wordt het bewind uitgesproken voor onbepaalde tijd. In geval van schulden mag de rechter (sinds 2021) het bewind alleen voor een bepaalde tijd uitspreken. Als je denkt dat je het beschermingsbewind niet meer nodig hebt dan kun je dit altijd met je bewindvoerder bespreken of aan de rechter vertellen.

Wat kost beschermingsbewind eigenlijk?

Voor het aanvragen van bewind betaal je griffierechten aan de Rechtbank. Verder betaal je éénmalig intakekosten en een vast bedrag per maand aan je bewindvoerder. Heb je een laag inkomen en weinig spaargeld dan vragen we de gemeente of ze deze kosten willen vergoeden in de vorm van bijzondere bijstand. De tarieven worden bepaald door de Minister voor Rechtsbescherming. De minister stelt ieder jaar de nieuwe tarieven vast.

Onze tarieven vind je hier

Is beschermingsbewind iets voor jou?

Misschien herken je jezelf in de volgende situaties:

  • Je hebt geen overzicht over je geldzaken
  • Je weet dat je je administratie moet bijhouden, maar het lukt je gewoon niet
  • Je bestelt (te) veel pakketjes via internet en kiest voor achteraf betalen
  • Je maakt je post niet (meer) open.
  • Je schrikt als de deurbel of de telefoon gaat. Meestal is het een deurwaarder
  • Je meldt je vaak ziek op je werk of dagbesteding
  • Je koelkast is leeg en je moet geld lenen om boodschappen te kunnen doen

 

Een bewindvoerder helpt je om je geldzaken weer op orde te krijgen. Hierdoor ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Als je wilt en kunt, dan doe je je geldzaken voortaan samen met je bewindvoerder. Je kunt je geldzaken ook helemaal aan je bewindvoerder overlaten als je dat fijner vindt.

Wil je dat SBB Zomerland jouw bewindvoerder wordt?

Brochures

Klik op de brochure die je wilt bekijken om het bestand te openen.

Contact opnemen

Vul onderstaande gegevens in, wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.